Vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen ja rahoitukseen

Yrittäjä

Merkittävä osa suomalaisista yrittäjistä on köyhiä. Myös päätoiminen yrittäjä on oikeutettu asumis- ja toimeentulotukeen, jos ansiotulot eivät riitä. Monet yrittäjät joutuvat turvautumaan toisinaan tukiin, sillä 22 % yksinyrittäjistä kertoi vuonna 2019 ansaitsevansa alle 1000 € kuukaudessa. 26 % yksinyrittäjistä ansaitsee 1000–2000 euroa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteensä 48 % yksinyrittäjistä ansaitsee kuukaudessa alle 2000 €. 

Köyhyysraja vaihtelee perhekoon mukaan. Yksin elävän lapsettoman tulorajana pidetään sitä, että käytettävissä olevat rahatulot ovat noin 1229 euroa kuukaudessa. Jotta käteen jäisi noin 1200 euroa, on kuukauden bruttotulojen oltava noin 1500 € (veroprosentti toki määräytyy yksilöllisesti). 

Läheskään kaikki yksinyrittäjät Suomessa eivät yllä 1500 euron bruttotuloihin. Vielä on epäselvää, kuinka suuria ja pitkäkestoisia ongelmia korona aiheutti Suomen yksinyrittäjille. Mikä neuvoksi – miten liiketoimintaa voisi kehittää ja mistä voisi saada lisärahoitusta?

Liiketoiminnan kehittäminen alkaa itsen kehittämisestä

Moni putkimies, ompelija, kotileipuri, kuvittaja tai muu yksinyrittäjä tekee päivästä toiseen sitä, mistä hänelle maksetaan. Hän korjaa putkia, leipoo kakkuja tai piirtää, ja lähettää sitten laskun asiakkaalle. Päivät voivat venyä pitkiksi, mutta tilipussi ei silti tunnu kasvavan.

Jotta liiketoiminta voisi kasvaa, tulisi yrittäjän panostaa kasvun mahdollistamiseen. Joillekin kasvu mahdollistuisi lisäkoulutuksella ja uusien tuotteiden tai palveluiden lanseeraamisella. Joillekin liiketoiminnan kehittäminen voisi tarkoittaa apukäsien palkkaamista. Kesätyöntekijät, harjoittelijat ja vuokratyövoima ovat pienen riskin tapoja kokeilla työllistämistä. 

Toisille liiketoiminnan kehittäminen tarkoittaisi yhdistymistä jonkin toisen toimijan kanssa tai yrityskauppoja. Joku yrittäjä voisi tarvita isompia toimitiloja. Jollekin riittäisi hintojen nosto ja markkinointiin panostaminen, jotta uudet (ja aiempaa maksuvalmiimmat) asiakkaat löytäisivät hänet. Verkkosivu ei vielä riitä markkinointiin – verkkosivun on löydyttävä hyvin hakukoneista ja oltava niin vakuuttava, että asiakas ottaa yhteyttä tai tekee tilauksen. 

Ensiksi yrittäjän on valettava itseensä kaikki se rohkeus, mitä liiketoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen vaativat. Sitten voidaan selvittää käytännön toimet, kuten sopivat yhteistyökumppanit sekä rahoitus. Jos kaipaat lisämotivaatiota ja/tai rohkaisua, käväise esimerkiksi uusyrityskeskuksessa tai psykoterapeutilla. 

Lisää käytännönläheisiä neuvoja saa TE-keskuksessa, Business Finlandin toimipaikoissa sekä esimerkiksi Suomen Yrittäjien paikallisyhdistyksessä. 

Etkö ole vielä käynyt yrittäjyyskurssia? Puuttuuko sinulta yrittäjän ammattitutkinto? Lisäkoulutus ja verkostoituminen eivät ole koskaan pahasta! Vaikka olisit ollut kymmeniä vuosia yrittäjänä, voit aina oppia jotain uutta. Kursseilla ja vuositapaamisessa voit solmia elämäsi tärkeimpiä bisneskontaktejakin.

Kulut kuriin

Jos yrityksesi on kaiken aikaa kaatumaisillaan etkä voi nostaa itsellesi kunnon palkkaa, käy läpi yrityksen taloudellinen tilanne. Pyydä apua esimerkiksi Business Finlandin ammattilaisilta – he ovat olemassa juuri sitä varten, että saisit maksutonta apua yrityksesi pyörittämiseen. 

Vaikka olisit luottanut kirjanpitäjääsi kuin kallioon, saattaa kirjanpidossa olla virheitä. Asia kannattaa tarkastaa, ethän halua heittää rahaa hukkaan.

Onko kaikki verovähennykset hyödynnetty? Onko arvonlisäveron alarajahuojennusta haettu? Onko kaikkia koronatukia haettu? Paljonko kirjanpitäjä veloittaa omista palveluksistaan? Sähköisen kirjanpidon yleistymisen myötä tilitoimistosi voi sijaita ihan eri paikkakunnalla, jopa ulkomailla. 

Kirjanpitäjän ohella kannattaa kilpailuttaa kaikki juoksevat kulut nettiyhteydestä vakuutuksiin. 

Harkitse myös yritysmuotoasi yhdessä asiantuntijan kanssa. Esimerkiksi kommandiittiyhtiö on varteenotettava vaihtoehto toiminimelle – muun muassa laajempien verovähennysmahdollisuuksien vuoksi. 

Selvitä myös mahdollisuutesi nostaa hintojasi. Hinnastoa voi ja pitää päivittää säännöllisesti. 

Mistä saada rahoitusta yritykselle?

Markkinointiin, yrityskauppoihin, uuden työvoiman palkkaamiseen tai vaikka uusien tuotteiden kehittelemiseen tarvitaan usein rahoitusta. Harkitse huolella, millaista ja minkä hintaista rahoitusta sinun kannattaa ottaa liiketoiminnan kehittämistä varten.

Rahoitus, mitä ei makseta takaisin:

Rahoitus, mikä maksetaan takaisin tavalla tai toisella:

TE-keskuksesta, Business Finlandin toimipisteestä tai vastaavasta neuvontaa tarjoavasta paikasta kuulet lisää erilaisista rahoitusmuodoista. 

Esimerkiksi maaseudun yritystuet (maaseutua on noin 90 % Suomesta, eikä yrityksen tarvitse olla maatalousyritys) mahdollistavat uusien palveluiden tai tuotteiden tuottamisen kokeilemisen. Voit saada jopa 10 000 euroa kokeilutoimenpiteisiin. Jos huomaat, ettei tämä ole paras tapa kehittää liiketoimintaa, voit jättää asian sikseen. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Katso lisää